
איזון משאבים
הסדר איזון משאבים
חוק יחסי ממון בין בני זוג חל על זוגות שנישאו לאחר 1 בינואר 1974. חוק זה החליף את הלכת השיתוף, שהייתה הנוהגת לפני חקיקת החוק. החוק קובע כי עם הגירושין ובהיעדר הסכם ממון ,תהיה חלוקת רכוש הצדדים בדרך של הסדר איזון משאבים.
חלוקת הרכוש בין בני הזוג מכוח הסדר איזון המשאבים נעשית תוך כדי שומת ערכם של הנכסים השונים אשר בבעלותם של כל אחד מן הצדדים. בתום הערכה זו יאוזנו המשאבים בין בני הזוג באופן שבן הזוג אשר צבר יותר זכויות/ כספים במהלך שנות הנישואים , ישלם את ההפרש לבן הזוג האחר בכסף או בשווה כסף.
כיצד מתבצע האיזון?
בית המשפט או בית הדין ימנו אקטואר / רו"ח / שמאי לטובת מתן חוות דעת , לפיהן ניתן יהיה להעריך את שווים של כלל הנכסים העומדים לפני חלוקה /איזון.
הבטחת רכוש/ נכסים / זכויות וכספים:
בן הזוג אשר אמור לקבל את הכספים יכול לבקש מבית המשפט להמציא עבורו צו עיקול על הנכסים הכוללים וכן צו מניעה אשר אוסר על בן זוגו לבצע דיס-פוזיציה בנכסים תוך כדי הוצאתם/ הברחתם מהאיזון. צו מניעה זה מונע מבן הזוג את מכירת נכסים או את העברתם במתנה תוך כדי ניסיון להבריחם מהאיזון.
מה לא מאזנים?
בהסדר איזון משאבים לא מחלקים נכסים אשר היו לבני הזוג לפני הנישואין או אשר התקבלו בירושה או במתנה בשנות הנישואין. הסדר איזון משאבים אינו חל גם על נכסים אשר הוסכם כי לא יחולקו. מלבד זה, לא יחולקו כספים או גמלאות שונות אשר מגיעים לבן הזוג על פי חיקוק (בגין מוות או נזק גוף) או מהמוסד לביטוח לאומי.
עפ"י חוק הסדר איזון משאבים הוא הסדר אשר ניתן להיעשות רק עם מתן הגט. עם זאת, בית המשפט רשאי להורות על ביצוע הסדר איזון משאבים גם לפני פקיעת הנישואין.
בתי המשפט ובתי הדין הרבניים רשאים להורות על פירוק השיתוף ברכוש משותף הרשום על שמותיהם של שני בני הזוג באופן שהחלוקה אינה מעוררת בעיה ואין היא קשורה למועד מתן הגט. בני זוג רשאים לערוך הסכם ממון ביניהם הקובע את אופן איזון המשאבים בנוגע לרכוש המשותף.
האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי